Here is part three of the American History test given to “elite” college seniors at the University of Connecticut. See how well you do with these twelve questions. Click and drag your mouse over the gray to see the answer.

 

23) What was the source of the following phrase: “Government of the people, by the people, for the people”?

  1. The speech: “I have a Dream”
  2. Declaration of Independence
  3. U.S. Constitution
  4. Gettysburg Address

Answer: - d -

24) Who was the second president of the United States?

  1. Thomas Jefferson
  2. James Madison
  3. John Adams
  4. Benjamin Franklin

Answer: - c -

25) Who was president when the U.S. purchased the Panama Canal?

  1. Theodore Roosevelt
  2. Jimmy Carter
  3. Franklin D. Roosevelt
  4. Woodrow Wilson

Answer: - a -

26) Who was the leading advocate for the U.S. entry into the League of Nations?

  1. George C. Marshall
  2. Woodrow Wilson
  3. Henry Cabot Lodge
  4. Eleanor Roosevelt

Answer: - b -

27) Who said, “Speak softly but carry a big stick”?

  1. William T. Sherman
  2. Sitting Bull
  3. John D. Rockefeller
  4. Theodore Roosevelt

Answer: - d -

28) The Battle of the Bulge occurred during:

  1. The Vietnam War
  2. World War I
  3. World War II
  4. The Civil War

Answer: - c -

29) Which of the following was a prominent leader of the Abolitionist Movement?

  1. Malcolm X
  2. Martin Luther King Jr.
  3. W.E.B. Du Bois
  4. Frederick Douglas

Answer: - d -

30) Who was the president of the United States at the beginning of the Korean War?

  1. John F. Kennedy
  2. Franklin D. Roosevelt
  3. Dwight Eisenhower
  4. Harry Truman

Answer: - d -

31) When the United States entered World War II, which two major nations were allied with Germany?

  1. Italy and Japan
  2. Italy and Portugal
  3. Italy and Russia
  4. Russia and Japan

Answer: - a -

32) Social legislation passed under President Lyndon B. Johnson’s Great Society Program included:

  1. The Sherman Antitrust Act
  2. The Voting Rights Act
  3. The Tennessee Valley Authority
  4. The Civilian Conservation Corps

Answer: - b -

33) Who was “First in war, first in peace, first in the hearts of his countrymen”?

  1. George Washington
  2. Woodrow Wilson
  3. Dwight Eisenhower
  4. Abraham Lincoln

Answer: - a -

34) Who as the leader of the Soviet Union when the United States entered the Second World War?

  1. Peter Ustinov (You-stin-off)
  2. Nikita Krushchev (CRUZ-chev)
  3. Marshal Tito
  4. Joseph Stalin

Answer: - d -

So how did you do? Here is the breakdown of grades:

  1. 31-34
  2. 28-30
  3. 24-27
  4. 21-23
  5. 0-20

If you didn’t do too well on this test, don’t feel too bad. The “elite” college seniors at the University of Connecticut did a really poor job. Of the seniors quizzed, 81% got either a D or an F. So what does that tell us about the state of our public education system?

Leave a Reply