Here is part two of the American History test given to “elite” college seniors at the University of Connecticut. See how well you do with these eleven questions. Click and drag your mouse over the gray to see the answer.

 

12) When was Thomas Jefferson president?

  1. 1780-1800
  2. 1800-1820
  3. 1820-1840
  4. 1840-1860
  5. 1860-1880

Answer: - b -

13) What was the lowest point in American fortunes in the Revolutionary War?

  1. Saratoga
  2. Bunker Hill
  3. Valley Forge
  4. Fort Ticonderoga

Answer: - c -

14) In his Farewell Address, President George Washington warned against the dangers of:

  1. Expanding into territories beyond the Appalachian Mountains
  2. Having war with Spain over Mexico
  3. Entering into permanent alliances with foreign governments
  4. Building a standing army and strong navy

Answer: - c -

15) The Monroe Doctrine declared that:

  1. The American blockade of Cuba was in accord with international law
  2. Europe should not acquire new territories in the Western Hemisphere
  3. Trade with China should be open to all Western nations
  4. The annexation of the Philippines was legitimate

Answer: - b -

16) Who was the European who traveled in the United States and wrote down perceptive comments about what he saw in Democracy in America?

  1. Lafayette
  2. Tocqueville (TOKE-ville)
  3. Crevecoeur (cre-VA-see-aire)
  4. Napoleon

Answer: - b -

17) Identify Snoop Doggy Dog.

  1. A rap singer
  2. Cartoon by Charles Schultz
  3. A mystery series
  4. A jazz pianist

Answer: - a -

18) Abraham Lincoln was president between:

  1. 1780-1800
  2. 1800-1820
  3. 1820-1840
  4. 1840-1860
  5. 1860-1880

Answer: - e -

19) Who was the American general at Yorktown?

  1. William T. Sherman
  2. Ulysses S. Grant
  3. Douglas MacArthur
  4. George Washington

Answer: - d -

20) John Marshall was the author of:

  1. Roe vs. Wade
  2. Dred Scott vs. Kansas
  3. Marbury vs. Madison
  4. Brown vs. Board of Education

Answer: - c -

21) Who was the “Father of the Constitution”?

  1. George Washington
  2. Thomas Jefferson
  3.  Benjamin Franklin
  4. James Madison

Answer: - d -

22) Who said, “I only regret that I have but one life to give for my country”?

  1. John F. Kennedy
  2. Benedict Arnold
  3. John Brown
  4. Nathan Hale

Answer: - d -

Leave a Reply