I don’t know where I got this set of questions, but I decided to post them here. These 34 questions were crafted by the American Council of Trustees and Alumni and posed to “elite college seniors” at the University of Connecticut. Of the students asked, 81% scored either a D or an F. I’ll post eleven questions today, eleven more tomorrow, and then the final twelve. See how well you compare with these college seniors.  The answers will be below the questions in gray.

 

1) When was the Civil War?

  1. 1750-1800
  2. 1800-1850
  3. 1850-1900
  4. 1900-1950
  5. After 1950

Answer: - c -

2) Who said “Give me liberty or give me death”?

  1. John Handcock
  2. James Madison
  3. Patrick Henry
  4. Samuel Adams

Answer: - c -

3. What is the Magna Carta?

  1. The foundation of the British parliamentary system
  2. The Great Seal of the monarchs of England
  3. The French Declaration of the Rights of Man
  4. The charter signed by the Pilgrims on the Mayflower.

Answer: - a -

4) The term “Reconstruction” refers to:

  1. Payment of European countries’ debt to the United States after the First World War
  2. Repairing of the physical damage caused by the Civil War
  3. Readmission of the Confederate states and the protection of the rights of Black citizens
  4. Rebuilding of the transcontinental railroad and the canal system

Answer: - c -

5) Beavis and  Butthead are…

  1. A radio show
  2. Television cartoon characters
  3. A musical group
  4. Fictional solders

Answer: - b -

6) The Scopes Trial was about:

  1. Freedom of the press
  2. Teaching evolution in the schools
  3. Prayer in the schools
  4. Education in private schools

Answer: - b -

7) The Emancipation Proclamation issued by Lincoln stated that:

  1. Slaves were free in areas of the Confederate states not held by the Union
  2. The slave trade was illegal
  3. Slaves who fled to Canada would be protected
  4. Slavery was abolished in the Union

Answer: - a -

8) The purpose of the authors of “The Federalist” papers was to:

  1. Establish a strong, free press in the colonies
  2. Confirm George Washington’s election as the first president
  3. Win foreign approval for the Revolutionary Army
  4. Gain ratification of the U.S. Constitution

Answer: - d -

9) Sputnik was the name given to the first

  1. Telecommunication system
  2. Animal to travel in space
  3. Hydrogen bomb
  4. Man-made satellite

Answer: - d -

10) The Missouri Compromise was the act that:

  1. Funded the Lewis and Clark expedition on the upper Missouri River
  2. Granted statehood to Missouri but denied the admission of any other states
  3. Settled the boundary dispute between Missouri and Kansas
  4. Admitted Maine into the Union as a free state and Missouri as a slave state

Answer: - d -

11) Which document established the division of powers between the states and
the federal government?

  1. The Marshall Plan
  2. The Constitution
  3. The Declaration of Independence
  4. The Articles of Confederation

Answer: - b -

Leave a Reply